Sunday, September 2, 2007

Clint Mansell - Requiem for a dream (2000)

5 comments:

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Εχω μεγάλη τσαντίλα για τους φοβερούς μουσικούς επιμελητές στα κανάλια που παίρνουν μουσικές από δω κι απο κει για να τις βάλουν σε σίριαλ , δακρύβρεχτα ρεπορτάζ κλπ.
Σε μια κανονική χώρα , όπου ο πολιτισμός θα ήταν διασφαλισμένος με κάποια στοιχειώδη μέτρα, αυτά φυσικά δε θα συνέβαιναν ποτέ .
Να παίρνει ας πούμε αυθαίρετα ο οποιοσδήποτε μια μουσική που γράφτηκε για ένα φιλμ που πραγματεύεται π.χ. τη συντέλεια του κόσμου και να τη βάζει σε μια σκηνή σεξ, καβγά, ή δεν ξέρω τι άλλο.
Θα μου πεις "τι ψάχνεις να βρεις τώρα ; Εδώ παραλίγο να καεί η αρχαία Ολυμπία για τις μουσικούλες που κλέβουνε μερικοί θα μιλάμε;" . Ε, καλά εντάξει.
Οπως κι αν είναι, ο Clint Mansell έγραψε σπουδαία παρτιτούρα για την ταινία του φίλου του Ντάρεν Αρονόφσκι με το "Ρέκβιεμ για ένα Ονειρο". Που φυσικά συνεχίστηκε και με το εκπληκτικό "The Fountain" και πάλι παρέα με τους Kronos Quartet .
Ο Κλιντ, μέλος της θρυλικής ανεξάρτητης κολλεκτίβας των "Pop Will Eat Itself" στα 80'ς, τώρα κάνει θαύματα στο σινεμά.
Και το "Ρέκβιεμ" για μένα δεν ήταν απλώς η καλύτερη ταινία του 2000 ,αλλά κυρίως μια ταινία αναφοράς για το σινεμά του καιρού μας .
Η ματιά για τη σύγχρονη Βαβέλ της Αμερικής που δεν τόλμησαν να δείξουν οι άλλοι.

Giasafox said...

Αγαπητέ Πάνο,
Φοβερή ταινία και αξεπέραστο soundtrack

Επίσης καλή "συνώνυμη" ταινία το Transpoting

Ωραίο και το soundtrack της παρόλο που αποτελείται από έτοιμα κομμάτια

Οσο για την κακομεταχείριση των soundtracks,
άσε, έχω ακούσει μέχρι και το Romeo & Juliet theme του Rota, και το Adagio του T.Albinoni στη Λάμψη του Φώσκολου!!!

Κωστής

Υ.Γ.
Πέστα Χρυσοστόμου

Negma said...

Καλημέρα Πάνο!

Το Υ.Γ. του προηγούμενου comment τα λέει όλα: ΠΕΣΤΑ!!!

Η ταινία είναι ΤΕΛΕΙΑ, από αυτές που τις βλέπεις και νιώθεις ότι τρως μπουνιά στο στομάχι. Για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά ήμουν κομμάτια, σχεδόν άρρωστη.

Και η μουσική... Τη θεωρώ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!! Και να ακούς να λένε γύρω σου: "Τι φοβερό το κομμάτι του Παπακαλιάτη!" ΕΛΕΟΣ!!!

Είχα να νιώσω έτσι για ταινία από τότε που είχα δει το "ΓΥΜΝΟΣ" του Μάικ Λη. (Μία ταινία καταπληκτική, από τις ΤΟΡ αγαπημένες μου!). Μήπως γνωρίζεις κάτι για τη μουσική αυτής της ταινίας; Ειδικά για το κομμάτι που έπαιζε στην τελευταία σκηνή;

Αν δεν την έχεις δει πάλι, ψάξτην, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, αφού σου άρεσε το Ρέκβιεμ. Παλιότερα ήταν δύσκολο να την πετύχει κανείς μια και δεν υπήρχε σε βίντεο, οπότε μόνο από καμιά ΝΕΤ καμιά ΕΤ-3... κι αν... Όμως τώρα που κατεβάζουν σχεδόν τα πάντα από το δίκτυο, ίσως είναι πιο εύκολο.

Φιλιά, τα λέμε!

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Negma...
Καλώς ήρθες ! Ο σκηνοθέτης Μάικ Λι είναι γενικώς σπουδαία περίπτωση. Και ο "Γυμνός" με τον εξαιρετικό επίσης David Thewlis καλή ταινία, αλλά όχι σαν το "Ρέκβιεμ" . Soundtrack από όσα γνωρίζω δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Θυμάμαι το ψάχναμε και τότε -το 1994- που πρωτοείδαμε το φιλμ. Η ΕΤ3 το έχει παίξει αργότερα μερικές φορές σε ώρες άστα να πάνε ! Από χτες πάντως προσπαθώ να θυμηθώ τη σκηνή που λες και το τραγούδι του τέλους. Τι μου κάνεις... Θα πάω να πάρω να το ξαναδώ στο DVD εκτός αν μας προλάβει κάποιος που διαβάζει τώρα να μας το θυμίσει...
Καλημέρα !

Negma said...

Καλημέρα Πάνο!

Η ταινία δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε βίντεο ή DVD (στην Ελλάδα εννοώ), αλλά την "κατέβασε" ένας φίλος, μαζί με εξώφυλλο κλπ, και μου τη χάρισε, επειδή ξέρει το κόλλημά μου.

Είδα ότι τη μουσική την είχε κάνει ο Andrew Dickson.

Δεν γνωρίζω κάτι γι' αυτόν.

Αν σου αρέσει η δουλειά του και αν έχεις πληροφορίες, θα χαιρόμουν πολύ να έβλεπα μια σχετική ανάρτηση.

Φιλιά και καλό ΣΚ!!!!!!