Sunday, December 23, 2007

-Αγαπημένο μου ημερολόγιο... - Οχι άλλο Λαζόπουλο...

Κάποιες φορές χαίρομαι που δεν τα σκέφτομαι μόνο εγώ... Δες μέσα...

7 comments:

Πάνος Χρυσοστόμου said...

...και βεβαίως όλη η Ελλάδα τις Τρίτες συγκινείται, οργίζεται, γελά και διασκεδάζει με τα χάλια της, όπως και εγώ ο ίδιος κάποιες φορές. Ομως ας μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση...

Mα αν τους πεις και τίποτα πας χαμένος...
Δεν είσαι ..."προοδευτικός", δεν είσαι γνώστης της "σάτιρας" κλπ κλπ.
Ο φίλος μου ο Δημήτρης για παράδειγμα, παρατάει τα πάντα και τον βλέπει φανατικά.
Τι να του πει λοιπόν ο εξαιρετικός Ευγένιος Αρανίτσης που βρίσκει στόχο με κείμενα όπως αυτό :

"...για να κλείσει ο κύκλος, επιστρατεύεται ένα πρόσωπο υπεράνω υποψίας, ο Λάκης Λαζόπουλος, που δρα σαν μετασχηματιστής των ηθικών αντιστάσεων. Χάρη στην καλή του φήμη και στην κοινή αποδοχή της ποιότητας του κωμικού του ταλέντου, γίνεται ο ίδιος, κατά κάποιον τρόπο, ένας μηχανισμός ξεπλύματος των εικόνων της δυστυχίας, ένα αποενοχοποιητικό φίλτρο για όλες τις γελοιογραφούμενες αναπηρίες.
Μέσω Λαζόπουλου -άθελά του ή όχι, δεν το εξετάζω- οι ετοιμόρροπες και συχνά συμπαθείς φυσιογνωμίες αυτής της θλιβερής παρέλασης των πνευματικών ναυαγίων, μπορούν ξαφνικά, μία προς μία, να διολισθαίνουν στα πιο εκλεκτικά υποτίθεται προγράμματα"

και πιο κάτω...

"Ωστόσο, αυτό έχει για τον Λαζόπουλο αιματηρό κόστος, και πρώτ' απ' όλα ένεκα του γεγονότος ότι τον επαινούν ασταμάτητα και εν χορώ οι κατίνες της μεσημεριανής ζώνης, πράγμα που δεν είναι και για να χαίρεσαι. Του κοστίζει επίσης, και κυρίως, με το ότι υποχρεώνεται να παραβιάζει τη συστατική συνθήκη της σάτιρας, η οποία, από κτίσεως κόσμου, έχει τάξει τον εαυτό της ειδικά σ' αυτό: στο να προσβάλει ένα θέμα που είναι ή φαίνεται σοβαρό.
Τώρα, υποχρεωμένος να σατιρίζει αυτό που είναι αναφανδόν και από μόνο του γελοίο, ο Λαζόπουλος πέφτει στην άβυσσο μιας παράξενης ταυτολογίας, ενός άστοχου αναδιπλασιασμού, όπου το γελοίο τίθεται με το στανιό στη σκηνή προς επαναγελοιοποίησιν".

Κατάλαβες μήπως ;
Αν όχι ακόμα, όλο το άρθρο του θα το βρείς εδώ :
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%CB%C1%C6%CF%D0%CF%D5%CB%CF%D3&a=&id=45862496

ego said...

Δεν είναι μόνο που το γελοίο τίθεται στη σκηνή προς επαναγελοιοποίηση-γιατι πολλά απο αυτά που σατιρίζει ο Λαζόπουλος ειναι και σοβαρά.Είναι κιόλας πως η τηλεόραση έχει γίνει με έναν βίαιο τρόπο , κομμάτι του κοινονικοπολιτικού μας γίγνεσθαι.
Πολλές απο τις "ειδήσεις" αφορούν διακαναλικα κουτσομπολιά και μας τα πλασάρουν λες και μας αφορούν.
Το κακό είναι πως πολλοί άνθρωποι νοιώθουν να τους αφορούν.Όταν τέτοιου τύπου "επικαιρότητα" γίνεται στόχος σάτυρας, συμβαίνει αυτό που λέει ο Αρανίτσης.Φυσικά ένα τέτοιο σχόλιο σε μπλογκ , δεν μπορεί να επεκταθει παραπάνω σε ένα τόσο τεράστιο ζήτημα.
Θα σου πω όμως μια ατάκα που ειπωθηκε χτες σε μια παρέα στο Ρέθυμνο σχολιάζοντας τις ευχές που βάζετε στο δεύτερο: "Με λένε Παρασύρη, είμαι απο τα Ζωνιανά και το 2008 θα φυτέψω ένα δέντρο"
(μιας και λέμε για σάτυρα)
καλές γιορτές

Ευτυχία said...

επιτέλους είδα γραμμένο αυτρό που εδώ και καιρό είχα κατά νου αλλά μου ήταν αδύνατο να πω!!!!

καλά Χριστούγεννα σε όλους

με υγεία, αγάπη και μέτρο!!!

Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος said...

τις Τρίτες βγαίνουμε απ τον βάλτο, γιατί έχει μπει τόση λάσπη στα μάτια μας, που δεν καταλαβαίνουμε πως είμαστε μέσα!..

(κι έλεγα, πως ήμουν παράλογος που τα ίδια σκεφτόμουν..)

Υγεία και καλύτερο 2008!!!

Πάνος Χρυσοστόμου said...

solomantzaros...
Καλώς ήρθες !
Τα περι τηλεόρασης τα έχουμε πει και απο εδώ και απο αλλού όμως καλό είναι να τα επαναλαμβάνουμε που και που για να μην ξεχνιόμαστε ! Φαινόμενα σαν κι αυτό που αναφέρεται στο φοβερό άρθρο που έβαλα εδώ είναι λίγο σαν το αυγό του Κολόμβου... Δεν είναι απολύτως διακριτές οι γραμμές μεταξύ της "σάτιρας" και της απόλυτης ταύτισης με τα κάθε λογής σκουπίδια που ο καλλιτέχνης θέλει να επισημάνει κλπ κλπ. Για τα σοβαρά μέρη της βεβαίως έχω ξαναπεί όμως οτι είναι κατάντια για μια ολόκληρη δημοσιογραφία της τηλεόρασης και τους συναδέλφους μου εκεί, η μόνη ουσιαστικά πολιτική εκπομπή που εκφράζει έστω και με αυτό τον τρόπο το "μέσο Ελληνα", να είναι αυτή...

Monaliza & αλαφροίσκιωτος...
Πολλοί σκεφτόμαστε τα ίδια, το θέμα είναι ποιος και απο ποια θέση μπορεί και να τα υποστηρίξει με επιχειρήματα. Εδώ δυστυχώς πάσχουμε στην αγαπημένη μας χώρα όπου όλου τελευταίως φωνασκούν χωρίς να λένε και τίποτα απολύτως...

Χρόνια καλά σε όλους-ες σας !

Unknown said...

kala καλα ολα αυτα,,,ομως οταν καταπιαστης 'επαγγελματικα΄με κατι καποια στιγμη κουραζεσε ανθρωπος εισαι,ποιος το καταλαβενει ομως αυτο???

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Πρώτος απ' όλους όμως, αν τελικώς υπάρχει κούραση πρέπει να το αντιληφθεί ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος...
Κατά τα λοιπά, είναι σαφές οτι όλοι άνθρωποι είμαστε. Καλημέρα !