Saturday, August 11, 2007

R.I.P. - Για τον Κώστα... (10 Αυγούστου 2007)

3 comments:

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Το διάβασα χτες βράδυ στο blog του κοινού μας φίλου του Γιώργου και ταράχτηκα πολύ.
Τι εποχή κι αυτή...
Η ενημέρωση τρέχει πιο γρήγορα από τα λόγια μας. Αλλά και τι να ψελλίσεις μπροστά στο μοιραίο ;
Σε αυτή την "γοητευτικά καταραμένη" δεκαετία των '40 που τρέχουμε και μεις ήταν και ο Κώστας. Με άλλα λόγια, δικός μας έτσι κι αλλιώς.
Μα ήταν ένας σαν κι εμάς.
Τρελός, φανατισμένος με το μέσο που λέγεται ραδιόφωνο και παρατούσε τα πάντα γι' αυτό. Τελευταία είχε κάνει αυτό το ωραίο διαδικτυακό ραδιόφωνο που μάθαινα οτι πήγαινε και καλά. Τι καλά δηλαδή ;
Πριν από 20 χρόνια που πρωτοσυναντηθήκαμε που να ήξερα οτι σήμερα θα έγραφα αυτό το σημείωμα για τον Κώστα Γεωργίου ;
Μετά το πρώτο σοκ, μετά την έκπληξη, αρχίζει η μνήμη να σου παίζει τα παιχνίδια της.
Θυμάσαι τα πάντα.
Με κάθε λεπτομέρεια.
Ο Κώστας Γεωργίου (Τριγάζης) πήρε ψευδώνυμο στο επίθετο κι αυτός όπως όλη εκείνη η παλιά παρέα των "πειρατών" των '80ς που έστησαν το θρυλικό "Star Radio", τον "Ηχώ FM" , τη συγχώνευση των δυό τους ,την μετατροπή σε "Jazz FM" υπό τον αείμνηστο επίσης Κώστα Γιαννουλόπουλο και το κυνήγι για την περίφημη "άδεια", αλλά κυρίως αυτό το όνειρο της ελεύθερης έκφρασης. Στην πορεία πολλοί τα παράτησαν, έκαναν άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, έκαναν οικογένειες και η ζωή είχε απαιτήσεις. Αλλά για όσους επέμειναν το όνειρο ήταν η "νομιμοποίηση".
Και οι περισσότεροι πήγαιναν στη μάχη, στη ζούγκλα των ΜΜΕ χωρίς όπλα.
Με μόνο εφόδιο το "ψώνιο" τους. Αυτή ήταν η μοναδική οδός για τους παλιούς ερασιτέχνες που έπαιζαν την ξένη μουσική σε όλο το φάσμα της και δεν βρώμιζαν τον "αέρα των ερτζιανών" με τις σημερινές χυδαιολογίες και το χαμηλό γούστο. Μερικοί άλλοι που μεταχειρίστηκαν διαφορετικά ...μέσα, ήταν πιο "τυχεροί", κέρδισαν πόστα.
Και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την συνολική ανυποληψία του μέσου στον ιδωτικό τομέα εδώ και πολλά χρόνια..
Οχι ο Κώστας, που ήταν μέγας γνώστης της "μαύρης μουσικής" .
Το ξέραμε από τότε και θεωρούσα τιμή που τον είχα στην ομάδα μου αργότερα, το 1989 όταν βρέθηκα υπεύθυνος για το ξένο ρεπερτόριο στο πάλαι ποτέ "Ράδιο Κύκλος"... Συνεργαστήκαμε πολύ και κάναμε στενή παρέα. Με όλα τα υπέρ και τα κατά που υπάρχουν στις συνεργασίες μεταξύ "φανατικών".
Εμείς , του ραδιοφώνου...
Που σημαίνει ατέλειωτες ώρες συζητήσεων για μουσικές, διαφωνίες για το ρεπερτόριο, ανταλλαγές δίσκων. Βινύλια. 45άρια δεν είναι μόνο τα περίστροφα ! Ατέλειωτες ώρες εκπομπών. Σε μερικές εξαιρετικές από αυτές, ήταν και ηχολήπτης μου. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που αργότερα χαθήκαμε, όμως η αλληλοεκτίμηση για τη δουλειά του καθενός, νομίζω ήταν δεδομένη.
Εγώ μπήκα στην Ε.ΡΑ. και κείνος κυνηγούσε το όνειρο του με όποιο τρόπο μπόρεσε.
Capital και Εν Λευκώ ήταν δυό σταθμοί που τον καθιέρωσαν περισσότερο.
Τον παρακολουθούσα σιωπηρώς. Καμμιά φορά τον άκουγα κιόλας για να δω πως παει...
Ξέρω πως και κείνος έκανε το ίδιο. Τον είδα ξανά πρόσφατα και ήταν η τελευταία φορά...
Μια ελάχιστη δική μου εκτίμηση, που του τη χρωστάω για το τέλος...
Η θέση ενός επαγγελματία "με καρδιά ερασιτέχνη" σαν τον Κώστα Γεωργίου, έπρεπε να είναι στην Κρατική (Δημόσια) Ραδιοφωνία. Με αυτές τις εξαιρετικές εκπομπές του. Για να τον ακούει όλη η Ελλάδα , που τον συναντούσε μεν μέσω των δεκάδων περιφερειακών σταθμών που κατά καιρούς συνεργάστηκε, αλλά όχι από τη θέση κύρους του παραγωγού μουσικών εκπομπών της Ε.ΡΑ.
Είναι κρίμα που τόσο αξιόλογοι άνθρωποι, με αγάπη και πόνο για το μέσο, με γνώσεις του αντικειμένου τους, μένουν απέξω και περνούν τις περιπέτειες που πέρασε εκείνος, ενώ διάφοροι άλλοι άσχετοι επιπλέουν με "μέσα" και "πολιτικές".
Επαγγελματίας "με καρδιά ερασιτέχνη"...
Ακούγεται ως τραγική ειρωνία οτι αυτή η ίδια η καρδιά του τον πρόδωσε...
Φίλε Κώστα, πιάσε καλή θέση !
Στο ραδιόφωνο εκεί ψηλά, ελπίζω να έχουμε πια κανένα "μέσο" όταν με το καλό θα ξανασυναντηθούμε.

Unknown said...

Συλλυπούμαι για τον φίλο σου, Πάνο. Πέρα από τον πολύτιμο ομοϊδεατισμό, την "ερασιτεχνική" κοινότητα που σε πείσμα θα αντέχει...

Πιο πολύ για την σημασία του σε σένα.

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Ηλία ευχαριστώ. Η κηδεία του Κώστα είναι σήμερα Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 17.30 από το νεκροταφείο Κηφισιάς...