Friday, August 17, 2007

Ry Cooder - Paris, Texas (1984)

1 comment:

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Το 1984 ο Βιμ Βέντερς κάνει τη μεγαλειώδη ταινία "Παρίσι, Τέξας" και το ευρύ κοινό ξεκινώντας από τις Κάννες , γνωρίζει για πρώτη φορά τον σπουδαίο Ry Cooder με την slide κιθάρα του στο θέμα των τίτλων.
Οι γνωρίζοντες βεβαίως ήξεραν αυτό το σπουδαίο κιθαρίστα , συνθέτη και παραγωγό από άλλες συνεργασίες του όπως με την θρυλική μπάντα του Captain Beefheart (Magic Band) και μουσικό σε πλήθος άλλων από Gordon Lightfoot, μέχρι Rolling Stones, Eric Clapton, Randy Newman και John Lee Hooker . Τι να λέμε τώρα...
Και μετά ήταν ο ίδιος άνθρωπος πίσω από όλη την υπόθεση "Buena Vista Social Club". Σοβαρή ιστορία αναβίωσης τοπικών εθνικών μουσικών (βλέπε: Κούβα κ.α.) , που όμως δυστυχώς εξελίχθηκε σε πανηγυράκι.
Ενα ωραίο που μου είπε φίλος παλιά γι' αυτή τη μουσική, ήταν οτι δύο νεαρές γειτόνισες του, με ελάχιστο ή μηδενικό ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο , το έβαζαν στη διαπασών σε διάφορες ...περιπτύξεις τους (και δεν αναφέρω όνομα φίλου για ευνόητους λόγους...)
Κι άλλο ωραίο είναι οτι μερικοί άσχετοι σε ραδιόφωνα και έντυπα αναφερόμενοι στο εν λόγω φιλμ (μη έχοντας το δει βεβαίως...) χρησιμοποιούν εκφράσεις του στιλ "η ταινία που μας ταξιδεύει από το Παρίσι μέχρι το Τέξας" κλπ, ενώ στο φιλμ φυσικά αναφέρεται η λωρίδα γης "Παρίσι" στην πολιτεία του Τέξας...