Saturday, July 28, 2007

Metallica - Nothing Else Matters (1990)

4 comments:

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Με τους Metallica είχα πάντα μια περίεργη σχέση. Ως φαινόμενα , τους θεωρώ κατευθείαν απογόνους των Sabbath, τους βάζω δυό σκαλιά πιο πάνω από όλο το grunge (μηδέ Nirvana και Pearl Jam εξαιρουμένων...) και έχω μερικά πολύ αγαπημένα τραγούδια τους "Ιδανικά" για την ..."Ιδανική εκπομπή" μου που εξάλλου έπαιζα κίολας αβέρτα πριν από 12 περίπου χρόνια στις "Ζωντανές Ηχογραφήσεις". Θυμάμαι τότε οτι με τη μοναδική κόπια που είχε έρθει και τη βοήθεια του φίλου μου του Αλέξη από την Universal είχαμε οργανώσει και μια φοβερή avant premiere για την ταινία τους. Αυτή είναι και η πλευρά του "οπαδού"...
Από την άλλη μεριά, με μια δεύτερη "κριτική" ματιά , νόμιζω οτι το σύνολο του έργου τους είναι άνισο και κοντά στις μεγάλες στιγμές τους υπάρχουν σοβαρά στοιχεία ανακύκλωσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου είναι έκδηλη η αγωνία να παραμείνουν στην κορυφή και ενεργοί. Πλήρωσαν δηλαδή κι αυτοί το τίμημα του γιγαντισμού ευτυχώς όχι με σοβαρά ανταλλάγματα, όπως ας πούμε άλλα μεγάλα γκρουπ που καλλιτεχνικά σταδιακά αποδυναμώθηκαν (βλέπε U2, R.E.M. κλπ). Οπως και να 'χει όμως, οι Metallica είναι το τελευταίο μεγάλο συγκρότημα του μέταλ, ικανό να γεμίζει στάδια και να ανανεώνει διαρκώς τον πυρήνα των φανατικών οπαδών του, αλλά και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο είδος μουσικής από μη μυημένους.
Παρά το γεγονός οτι ξεκίνησαν νωρίτερα, το κλασικό "...and justice for all" του '88 ήταν που με έκανε να τους προσέξω, με το "One" βεβαίως στην κορυφή της επίθεσης.
Στις 12 Ιουνίου του 1999 τότε που έπαιξαν εδώ με τον μπασίστα Jason Newsted ακόμα στις τάξεις τους, ήταν εξαιρετικοί και νομίζω από τότε εγώ, μετά το τέλος αυτής της συναυλίας , είχα "κλειδώσει" πια τα live μου με το γκρουπ .
Και για να γίνει και λίγο "νταραβέρι" και να θυμηθούμε τα παλιά, γράψτε εδώ αν σας αρέσουν οι Metallica και δύο από εσας μετά από κλήρωση, θα προσθέσουν στις συλλογές τους δύο συλλεκτικές ζωντανές ηχογραφήσεις του γκρουπ. Επιστρέψτε μετά εδώ για λεπτομέρειες και ακούστε τις εκπομπές του Αυγούστου...

Lykmannen said...

Αγαπητέ.
Για μένα.
Metallica
Kill'em all
ride the lightning (είχα και μπλούζα πιτσιρικάς, τρομάρα μου)
Master of puppets
Garage days
And justice for all
Black album
Load (ΜΟΝΟ για το Bleeding Me και το Mama said)
Μεταπλυτα
Reload
Garage inc (κρίμα είναι..., κυρίως για το έπος του bob seger)
Λεφτάλικα (καθώς και μακριά-λικα)
St anger
Δηλαδή ναι είναι τεράστια μπάντα με τεράστιες δισκάρες στο χώρο αυτό. Ναι έχουν επηρεάσει ένα τεράστιο ποσοστό των νέων μπαντών. Ναι έχουν κάνει κομματάρες που ακόμα και τώρα μας συγκινούν.
Αλλά μετά το black album (ή έστω το Load...) ... κρίμα. Αρκετά λεφτά δεν βγάλανε? Το θέμα είναι ότι απευθύνονται και σε ένα πλήθος το οποίο υποτίθεται πως δεν του αρέσει το mainstream... Όταν βγαίνει ο ulrich και φωνάζει (θυμάσαι?) κλείστε το napster, καταστρέφει τη μουσική ... τι να πώ... Δέχομαι να φωνάξει κάποιος άλλος, αλλά όχι κάποιος της εμβέλειας του ulrich... Θα πέσει ο δείκτης των κερδών τους δηλαδή? Έλεος...
To reload το θεωρώ απλά κρίμα για τη Marriane και για το unforgiven, το garage days το θεωρώ κρίμα για τους BOC (το καταστρέψανε ρε γμτ...) για τον BOB SEGER (που ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω το original και το έψαχνα χρόνια πριν το ***ίσουν), για τον lynott και την ΜΠΑΝΤΑΡΑ του (μα έλεος, έκαναν ένα βινετοκλίπ...) και δεν ξέρω και εγώ για ποιον άλλον. [Παρεπιπτόντως διασκευή Lizzy έχουν κάνει καταπληκτική οι Skyclad, Και ΧΩΡΙΣ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ- το Emerald].
To St anger, απλά είναι κρίμα... και για τον μπασίστα που ήταν καταπληκτικός στον Ozzy και... μεταμορφώθηκε!
Κοίτα, βγάζω λίγη χολή, αλλά είναι κάποια πράγματα τα οποία είναι υπεράνω μουσικοκριτικής...
Ναι, θέλεις να στραφείς αλλού? Το δέχομαι, και το επικροτώ. Αλλά κάνε κάτι άλλο ρε γμτ. Ένα side project, κάτι άλλο. Αλήθεια, αν είχαν διαλυθεί μετά το black album και ερχόντουσαν φέτος με reunion (που είναι και της μοδός)θα είχαμε 25.000 στη μαλακάσα, ή 55.000? (μήπως λέω λίγους?) Εγώ πάντως θα είχα πάει...
Σόρι για το σεντόνι, το nothing else matters είναι καταπληκτικό τραγούδι πάντως, και το λατρεύω.
Να είσαι καλά.

Πάνος Χρυσοστόμου said...

Σε γενικές γραμμές δεν έχεις άδικο βέβαια. Οπως όλοι που ξεκινούν από χαμηλά και γιγαντώνονται χωρίς και οι ίδιοι να το καταλάβουν, έτσι και αυτοί πληρώνουν το τίμημα. Που είναι να απομακρύνονται από ένα μέρος των παλιών οπαδών τους, προσθέτοντας όμως πολλούς νεότερους. Γι' αυτό και διαφωνώ οτι δεν είναι mainsteam. Απεναντίας. Αφού κάθε προσπάθεια τους εκεί εστιάζεται στην εξέλιξη αυτής της πορείας. Αυτό δε νομίζω οτι είναι απαραιτήτως και κάτι κακό. Θέλω να πω οτι το κάθε σχήμα κάνοντας τον κύκλο του έχει τις όποιες μεγάλες στιγμές του και μετά μπορεί να εξαφανιστεί. Με τις μπαλλάντες τους πάντως διεύρυναν πολύ τον κύκλο των ακροατών του συγκεκριμένου είδους του οποίου φυσικά οι Metallica σήμερα πια (2007) δεν είναι σίγουρα το όνομα-αιχμή.

Lykmannen said...

Ναι. Ούτε εγώ λέω ότι είναι απαραιτήτως κακό, απλά η εναντίωση τους στο internet ήταν που με τρέλανε. Γιατί δηλαδή να μην φωνάξει κανείς άλλος και να φωνάξουν αυτοί? Και οι μπαλάντες τους, αν μου επιτρέπεις, δείχνουν και την ψυχή τους. Από το fade to black μέχρι και το nothing else matters. Όλες τεράστιες.
Να είσαι καλά.