Thursday, July 26, 2007

Soundtracks


LA SCONOSCIUTA - ENNIO MORRICONE
10 QUESTIONS FOR THE DALAI LAMA - PETER KATER
LE HEROS DE LA FAMILLE - VARIOUS ARTISTS
MISS POTTER - NIGEL WESTLAKE & RACHEL PORTMAN
ΤΗΕ ΝΑΜΕSHAKE - NITIN SAWHNEY

1 comment:

Πάνος Χρυσοστόμου said...

LA SCONOSCIUTA - ENNIO MORRICONE

Στην νέα ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε με το γνωστό του ύφος που πολλοί ...εμίσησαν, όμως αν μη τι άλλο έχει προσωπικό στίγμα και άποψη, στη μουσική βρίσκεται προφανώς ένας παλιός γνώριμος, στενός του φίλος και συνεργάτης. Και μπορεί βεβαίως ο Ενιο Μορικόνε να είχε τη μεγάλη του στιγμή σε ταινία του συμπατριώτη του πριν από αρκετά χρόνια με το "Σινεμά ο Παράδεισος", όμως κατά γενική ομολογία και τις επόμενες φορές που συναντήθηκαν (βλέπε : Ο μύθος του 1900, Μαλένα) δεν έγραψε διόλου αδιάφορες μουσικές. Να λοιπόν μια δουλειά που γνωρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος τα όρια της, που κι αν δεν αλλάζει διόλου τον ρου της μουσικής του κινηματογράφου μπορεί να επιβιώνει άνετα και πέρα από την ταινία. Στο στιλ μανιέρα πια του ιταλού μαέστρου, δηλαδή μελωδία και μαζί ορχήστρα , πιανιστικές εξάρσεις σε άλλη μια παρτιτούρα ενός ταλέντου που ασφυκτιά και παράγει διαρκώς , πολλά από τα οποία η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξανακούσει τόσες πολλές φορές από τον ίδιο. Αλλά που όμως και τόσο πολύ μας αρέσουν και το ξέρει καλά. Όπως και οι άλλοι εναπομείναντες εκλεκτοί της κινηματογραφικής μουσικής (λέγε με και : Τζον Γουίλιαμς...) δε θα προσθέσει τίποτε εντυπωσιακό στην καριέρα του με αυτή τη νέα του μουσική. Ευτυχώς πάντως , ούτε και θα αφαιρέσει...

10 QUESTIONS FOR THE DALAI LAMA - PETER KATER

Στο περσινό ντοκιμαντέρ του Ρικ Ρέι που κινηματογράφησε με πλήθος κρυμμένες κάμερες στην ευρύτερη περιοχή του Θιβέτ αλλά και στο μοναστήρι Dharamsala, στην Ινδία σε μια περίοδο πολλών μηνών, αναπτύσσεται όλη η "δυτική" διαλεκτική για την περίπτωση της προσωπικότητας του Δαλάι Λάμα.
Ετσι, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας μιλάμε για μια ταινία που εμπεριέχει στοιχεία βιογραφίας, φιλοσοφίας , όσο και περιπέτειας αλλά και πολιτικής. Ο πιανίστας και συνθέτης Πίτερ Κέιτερ με περγαμηνές σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ κυρίως , ανέλαβε μια δύσκολη δουλειά που όμως έφερε εις πέρας με τρόπο αξιοθαύμαστο αφού παραδίδει
ένα soundtrack που θα λατρέψουν οι φίλοι της παράδοσης αυτής της πλευράς του πλανήτη... Μαζί του στο εξαιρετικό score ο Θιβετιανός μοναχός και δάσκαλος Tulku Orgyen, ο πιο γνωστός ίσως στο ευρύ κοινό Θιβετιανός φλαουτίστας Nawang Khechog και ο ιθαγενής φλαουτίστας επίσης R. Carlos Nakai. Με άλλα λόγια φυσικοί ήχοι, ψαλμωδίες και άριστη τεχνική κατάρτιση ,σε ενορχηστρώσεις που με χαρά παρατηρείς οτι δεν "παραδίδονται"
στις σειρήνες της εύκολης γραφικότητας που ακούμε από άλλους. To αποτέλεσμα δηλαδή μαγευτικό σε ταξιδεύει πολύ πέρα
και από τις όποιες κινηματογραφικές εικόνες.

LE HEROS DE LA FAMILLE - VARIOUS ARTISTS

Ενα καμπαρέ με το όνομα "Μπλε παπαγάλος" , ένας θάνατος στην αρχή του φιλμ , μια κληρονομιά και τρία από τα θρυλικά πρόσωπα της κινηματογραφικής Γαλλίας δηλαδή Κατρίν Ντενέβ , Μίου Μίου και Εμανουέλ Μπεάρ είναι με περίπου 25 λέξεις όλο το "ψαχνό" του δράματος.
Σημειώστε οτι ο σκηνοθέτης Thierry Klifa που βρίσκεται πίσω από το εν λόγω φιλμ ήταν κριτικός κινηματογράφου για μια δεκαετία στην πατρίδα του από το 1991 μέχρι το 2002 για το περιοδικό Studio, οπότε εύκολα προβάλλει τις σινεφίλ αναφορές του στα κλασικά γαλλικά φιλμ και αιχμή του δόρατος η Μπεάρ με εκείνο τον αισθησιακό όσο και πειστικό τρόπο της να τραγουδά στο soundtrack και να διασκευάζει από "It had to be you" μέχρι "Histoire d'un amour". Με μερική ανάπαυλα από Sarah Vaughan (Time after time), Jackie Trent (Make it easy on yourself), αλλά και Deneuve ξανά.
(το έκαναν και πάλι μαζί με την Μπεάρ στις "Οκτώ γυναίκες" του Οζόν του 2002...). Αψογο γαλλικό στιλ, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτε πιο συνταρακτικό...


MISS POTTER - NIGEL WESTLAKE / RACHEL PORTMAN

Πρόκειται για τη μουσική του φιλμ που προβλήθηκε στη χώρα μας τον Απρίλιο με Ρενέ Ζελβέγκερ ως Μπίατριξ Πότερ, διάσημη βρετανίδα συγγραφέα κλασικών εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων. Και τον παθιασμένο έρωτά της με τον εκδότη της τον οποίο υποδύεται ο Γιούαν Μακγκρέγκορ. Στη μουσική εκτός από κάποια συνδετικά μέρη της πασίγνωστης και με Οσκαρ
Ρέιτσελ Πόρτμαν ("Θέα στον ωκεανό", "Καυτή σοκολάτα" κλπ) κυριαρχεί ο Νάιτζελ Γουέστλεικ. Στενός συνεργάτης του σκηνθέτη Κρις Νούναν από την εποχή που έκαναν μαζί και το "Μπέιμπ το γουρουνάκι" (1998). Πολύ δημοφιλής όχι μόνο στην πατρίδα του την Αυστραλία αλλά και τους κύκλους των κινηματογραφικών συνθετών (δεν είναι και λίγο να σε διασκευάζει ο ίδιος ο Τζον Γουίλιαμς...)
Κλαρινετίστας , συνθέτης και ενορχηστρωτής που και σε αυτό το φιλμ δίνει δική του ...πινελιά, ελαφρά εύπεπτη κλασικίζουσα, ταιριαστή δηλαδή με το ύφος και της Πόρτμαν. Αν και η συγκεκριμένη μουσική του γενικά δεν "ζει" εύκολα έξω από την ταινία, εν τούτοις εδώ θα βρείτε αν το ψάχνετε το "When You Taught Me How to Dance" σύνθεση του Mike Batt
που ερμηνεύει η Katie Melua.

ΤΗΕ ΝΑΜΕSHAKE - NITIN SAWHNEY

Ωραίο το νέο φίλμ της πιο διάσημης Ινδής σκηνοθέτιδας Μίρα Ναϊρ, ένα δράμα για την "ενσωμάτωση" των μεταναστών, τη νοσταλγία της οικογενειακής θαλπωρής αλλά και το διχασμό μεταξύ καρδιάς και κανόνων.
Γνωστή βεβαίως στο κοινό της δύσης από το "Γάμο των μουσώνων" (2001) και πιο πριν από το "Κάμα Σούτρα"(1996) αλλά κυρίως το Salaam Bombay! (1988) εδώ επιστρέφει με ένα συγκινητικό φιλμ που για μια ακόμα φορά δεν έχει διαβατήριο. Θα μπορούσε να πραγματεύεται την ερωτική ιστορία οποιουδήποτε νέου μετανάστη.
Για το εν λόγω soundtrack επιστρατεύει τον πολυτάλαντο πολυοργανίστα, συνθέτη, παραγωγό και ολοένα ανερχόμενο Nitin Sawhney. Που μέσα στα τελευταία 15 χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 40 μουσικές για ταινίες αλλά και πλήθος άλλων project που χρειάζονται στιλιστική προσέγγιση πλάι στις μουσικές γνώσεις, όπως διαφημιστικές καμπάνιες και τηλεοπτικά σόου.
Ο Sawhney εδώ λοιπόν καταφέρνει να "διεθνοποιήσει" ακόμα περισσότερο το φιλμ της Ναϊρ με μουσικές που ξεκινούν από την παράδοση της πατρίδας της αλλά φλερτάρουν από φλαμένγκο ,μέχρι ρυθμική ποπ "για όλη την οικογένεια".
Στα τραγούδια μεταξύ άλλων υπάρχει και το όμορφο mid tempo "Ye Meera Deewanapan Hai" που είναι αυτό που ακούγεται στην σκηνή της βραδιάς του γάμου και ερμηνεύει η Susheela Raman που παρεμπιπτόντως λέει κι άλλο ένα με τίτλο "The Same song" στα credit του φιλμ που θα αρέσει στους φίλους της Sade... Ενδιαφέρον.


(από το "Δίφωνο" που κυκλοφορεί)